Hoe maak je laaggeletterdheid bespreekbaar?

Herkennen dat iemand in je omgeving moeite heeft met lezen, schrijven, spreken, rekenen of het werken met de computer is één.. maar hoe maak je het bespreekbaar op een manier die de relatie met de ander niet onder druk zet of op een andere wijze negatief beïnvloedt? Veel mensen schamen zich voor het feit dat ze bepaalde basisvaardigheden niet goed beheersen.

De drempel om er zelf over te beginnen is erg hoog. Het is daarom belangrijk om het als professional bespreekbaar te maken.

Check eerst of je vermoeden juist is

Als je vermoedt dat iemand laaggeletterd is, is het belangrijk dat eerst te checken. Vraag diegene: ‘Heeft u wel eens moeite met… ?’. Of: veel mensen hebben moeite met het invullen van formulieren, hoe is dat voor u?

Wat kun je zeggen?

  • ‘Je bent niet de enige’: geef aan dat laaggeletterdheid meer voorkomt in Nederland dan je misschien zou denken: 2,5 miljoen Nederlanders hebben grote moeite met lezen, schrijven en/of rekenen.
  • Verplaats je in de ander: ‘Wat moet het lastig zijn om…’.
  • ‘Je kunt heel veel doen om weer méé te kunnen doen”. Moedig de ander aan om een cursus te gaan volgen op het gebied van taal, rekenen en/of computer, er is heel veel aanbod
  • ‘Je hoeft het niet alleen te doen. Veel mensen kunnen helpen’. Geef aan dat er speciale cursussen voor volwassenen zijn waar je in een groepje les krijgt onder begeleiding van docenten en/of vrijwilligers.
  • ‘Het is ook leuk en gezellig’. Van veel cursisten horen we dat zij het gezellig en leuk vinden om weer ‘naar school’ te gaan. Als je eenmaal over die drempel heen bent, wordt je wereld weer groter. En dat is heel veel waard. Je komt weer in beweging.

Wat wil jij leren?

Vraag diegene waar hij of zij tegenaan loopt: wat wil jij leren?

Moedig de ander aan om een cursuste gaan volgen. Er zijn in heel Friesland mogelijkheden om een opleiding of cursussen te volgen. Er wordt les gegeven in kleine groepen onder leiding van professionals en/of vrijwilligers. Wij denken vanuit mogelijkheden en willen graag dat iedereen meedoet in de maatschappij. Alles is te leren!